SIXT na ratunek ukraińskim dzieciom z chorobą nowotworową

Kierowcy firmy SIXT przejechali ponad 10 tysięcy kilometrów i byli do dyspozycji o każdej porze dnia i nocy, by razem z Fundacją “Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową” i Fundacją Herosi nieść pomoc chorym na raka ukraińskim dzieciom i ich bliskim.

Fundacja Herosi we współpracy z Polskim Towarzystwem Onkologii i Hematologii Dziecięcej koordynują ewakuację ukraińskich dzieci chorych na nowotwory oraz ich najbliższych do Polski, jak również innych krajów europejskich. Organizowane konwoje medyczne z Ukrainy, we współpracy z St. Jude Global, pozwalają kontynuować przerwane wojną leczenie.

Przekraczając granicę, ukraińscy pacjenci potrzebują wsparcia – rzeczowego, socjalnego, psychologicznego, ale też transportu. Wsparciem w rozlokowaniu dzieci oraz ich rodzin w polskich ośrodkach onkologicznych – od Rzeszowa po Szczecin zajęła się między innymi Fundacja “Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową” we współpracy z firmą SIXT zajmującą się najmem samochodów.

SIXT, korzystając z własnej floty samochodowej, oddała do dyspozycji Fundacji auta oraz 20 kierowców – wolontariuszy, pracowników firmy. Ogólnopolska sieć oddziałów SIXT pozwoliła na dostęp do floty o każdej porze dnia i nocy.

– W tej dramatycznej sytuacji, gdy liczył się czas i sprawna koordynacja działań pomocowych dla ukraińskich dzieci i ich rodzin, firma SIXT stanęła na wysokości zadania. Byli do dyspozycji 24h na dobę, a kierowcy niejednokrotnie osobiście odprowadzali dzieci do szpitala, aby upewnić się, że zostały przekazane pod opiekę oczekujących ich lekarzy – mówi Anna Apel, Prezeska Fundacji “Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową”. – Ostatnie tygodnie utwierdziły nas w przekonaniu, że współpraca, zaangażowanie i odpowiedzialność za drugiego człowieka nie znają granic.

Firma SIXT zaangażowała się w transport dzieci oraz ich bliskich z ośrodka UNICORN w Bocheńcu do klinik onkologii dziecięcej w całym kraju oraz transportem między nimi. Transfery dotyczyły tych pacjentów, którzy nie wymagali specjalistycznego transportu medycznego.

– Jesteśmy firmą rodzinną. Dlatego naszą pomoc kierujemy do grupy szczególnie dotkniętej przez wojnę, czyli dzieci. Pomoc dzieciom jest głównym priorytetem strategii społecznej odpowiedzialności biznesu realizowanej przez Grupę Sixt i Fundację Regine Sixt Drying Little Tears – mówi Agnieszka Stryjecka, dyrektorka marketingu w firmie SIXT. – Pochodną strategii międzynarodowej jest właśnie lokalna współpraca z Fundacją “Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową”. Nasi kierowcy – wolontariusze przejechali ponad 10000 kilometrów na terenie całej Polski, ratując życie wielu dzieci i ich opiekunów.

Comments(02)

1. David Parker

Pharetra pharetra massa massa ultricies mi. Nascetur ridiculus mus mauris vitae ultricies leo. Scelerisque in dictum non consectetur a erat nam at lectus. Lacus luctus accumsan tortor posuere ac ut consequat.

Reply
    • Harry Olson

Nec ultrices dui sapien eget mi. Ac odio tempor orci dapibus ultrices in. In massa tempor nec feugiat velit. Et pharetra pharetra massa massa ultricies mi quis hendrerit.

Reply