Po raz drugi przebiegną półmaraton dla dzieci chorych na raka

83 biegaczy, ponad 21 kilometrów i 1 cel: pomoc dzieciom chorym na raka. Już 27 marca odbędzie się kolejna edycja Półmaratonu Warszawskiego, w ramach którego sportowcy mogą pobiec w szczytnym celu. Idea Biegam Dobrze zrzesza coraz więcej biegaczy, którzy swoje kilometry chcą podarować potrzebującym.

Pomoc w walce z rakiem piersi, pomoc wcześniakom, dzieciom z niepełnosprawnościami czy też dzieciom walczącym z nowotworami. Biegacze tegorocznego Półmaratonu Warszawskiego mogą wspierać podopiecznych ośmiu organizacji niosących pomoc w ramach akcji Biegam Dobrze.

Każdy ze sportowców, który chce podarować swoje kilometry potrzebującym, ma założoną wirtualną skarbonkę, do której zbiera środki na rzecz wybranej organizacji. Aby pobiec w szczytnym celu, każdy z nich musiał zebrać minimum 400 złotych. Skarbonki będą aktywne do 6 kwietnia i będzie można je zasilać jeszcze po zakończeniu Półmaratonu Warszawskiego.

Dla podopiecznych Fundacji “Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową” postanowiło pobiec aż 83 biegaczy. To druga edycja akcji Biegam Dobrze, która towarzyszy Półmaratonowi Warszawskiemu, a liczba sportowców o wielkich sercach rośnie. W ubiegłym roku na starcie i mecie stanęło 27, którzy przebiegli ponad 21 kilometrów dla dzieci chorych onkologicznie.

– Ten wzrost zainteresowania akcją Biegam Dobrze to tylko kolejny dowód na to, że sportowcy uwielbiają pomagać – mówi Klaudia Smolarska-Kulej z Fundacji “Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową”. – Na ten moment dzięki półmaratończykom zebraliśmy około 40 tysięcy złotych no pomoc chorym dzieciom, a zbiórki wciąż są otwarte! Te pieniądze pozwolą nam między innymi na zakup nierefundowanych leków, finansowanie terapii oraz rehabilitacji. Niektórzy z biegaczy już zapisali się na wrześniowy Maraton Warszawski, w ramach którego również będzie można pobiec charytatywnie. Zachęcamy wszystkich miłośników długich dystansów do rejestrowania się na wydarzenie, udział w jesiennej edycji Biegam Dobrze i do pomagania.

Wszystkie organizacje, które objęte są akcją Biegam Dobrze będzie można poznać osobiście jeszcze przed niedzielnym biegiem w Pałacu Kultury i Nauki w dniach 25 i 26 marca. Na miejscu będą obecni ich przedstawiciele, którzy chętnie opowiedzą o swoich działaniach, odpowiedzą na wszystkie pytania oraz przywitają biegaczy pakietami startowymi.

Fundacja “Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową” również będzie czekać na wszystkich zainteresowanych niesieniem pomocy, nie tylko tych, którzy w niedzielę staną na starcie oraz mecie. Na stoisku będzie można usłyszeć jak pomagać dzieciom za pomocą 1% podatku, będzie można zrobić zakupy w fundacyjnych sklepiku oraz zostawić datek do puszki.

Comments(02)

1. David Parker

Pharetra pharetra massa massa ultricies mi. Nascetur ridiculus mus mauris vitae ultricies leo. Scelerisque in dictum non consectetur a erat nam at lectus. Lacus luctus accumsan tortor posuere ac ut consequat.

Reply
    • Harry Olson

Nec ultrices dui sapien eget mi. Ac odio tempor orci dapibus ultrices in. In massa tempor nec feugiat velit. Et pharetra pharetra massa massa ultricies mi quis hendrerit.

Reply