Aleksandra Osadkowska dyrektorem zespołu Kliniki Mentalnej w Przylądku Nadziei

Doświadczenie kliniczne, strategiczne myślenie i klarowna wizja rozwoju zespołu, umiejętność koordynacji pracy oraz stawianie dzieci i nastolatków z chorobą nowotworową oraz ich rodziców w centrum myślenia, planowania i działania zespołu wyróżniły Aleksandrę spośród kandydatów na nowego dyrektora Kliniki Mentalnej w Przylądku Nadziei. Od lutego zarządza jej zespołem.

Klinika Mentalna to projekt stałego, szeroko zakrojonego wsparcia psychologicznego i pedagogicznego dzieci i ich rodziców realizowany przez Fundację „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową” w klinice Przylądek Nadziei. W skład zespołu wchodzą psycholożki, psychoterapeutka, dietetyczki, logopeda oraz pedagodzy. W ostatnich miesiącach trwały poszukiwania na stanowisko dyrektora zespołu, który byłby w stanie nie tylko koordynować realizację zadań zespołu Kliniki Mentalnej, ale także zainspirować jej pracowników do działań w duchu nowej strategii. W procesie selekcji pośród kilkunastu kandydatów bezkonkurencyjna okazała się Aleksandra Osadkowska.

Za jej wyborem przemawiały: doświadczenie jako psycholog kliniczny, udokumentowane sukcesy jako lider zarządzający zróżnicowanymi teamami, spójna i klarowna wizja rozwoju zespołu Klinki Mentalnej oraz umiejętność łączenia myślenia strategicznego z operacjonalizacją celów i przekładaniem ich na konkretne zadania. Nie bez znaczenia była także unikalna historia jej związku z Fundacją „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową”. Pracując jako wolontariuszka organizacji, Aleksandra przekonała się, że działanie na rzecz dzieci ze szpitala onkologicznego to coś, co naprawdę chce robić w życiu. Zdecydowała się wówczas zmienić swoją ścieżkę kariery. Choć początkowo wszystko zapowiadało, że zwiążę się z marketingiem, została jednak psychologiem.

– Aleksandra Osadkowska zdystansowała innych kandydatów zdolnością dostrzegania bieżących wyzwań nie tylko z punktu widzenia konkretnych rozwiązań, ale także z uwzględnieniem wizji i strategii takiego rozwoju zespołu, aby jeszcze efektywniej wspierać dzieci i nastolatków w chorobie nowotworowej – mówi Anna Apel, Prezes Zarządu Fundacji „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową”. – Pełniąc w ostatnich miesiącach obowiązki menadżerki zespołu, ujęła nas umiejętnością łączenia wrażliwości i otwartością na drugiego człowieka – pacjentów oraz ich rodziny, personel medyczny Przylądka Nadziei – z mądrą organizacją różnorodnych form wsparcia i pomocy dla nich – dodaje Apel.

Aleksandra Osadkowska to psycholog, certyfikowany trener umiejętności społecznych TUS II stopnia oraz wieloletnia wolontariuszka Fundacji „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową”. Zajmuje się opieką psychologiczną pacjentów oddziału transplantologii szpiku oraz dzieci, młodzieży i młodych dorosłych (ozdrowieńców) po zakończonym leczeniu onkologicznym. W pracy terapeutycznej koncentruje się na pracy z emocjami, technikami wyobrażeniowymi i relaksacją oraz na psychoedukacji.

– Jestem dumna z tego, że w ramach mojej pracy przyczyniam się do poprawy zdrowia i jakości życia małych, i tych nieco starszych pacjentów oraz z tego, że jestem z nimi i ich rodzinami na wszystkich etapach leczenia – także jako ozdrowieńcami powracającymi do swoich ról społecznych – podkreśla Aleksandra Osadkowska, dyrektorka Kliniki Mentalnej. – Jestem gotowa na nowe wyzwania, dialog ze wszystkimi interesariuszami Fundacji oraz poszerzanie moich kompetencji w obszarach umożliwiających jeszcze lepszą realizację jej celów – dodaje Osadkowska.

Comments(02)

1. David Parker

Pharetra pharetra massa massa ultricies mi. Nascetur ridiculus mus mauris vitae ultricies leo. Scelerisque in dictum non consectetur a erat nam at lectus. Lacus luctus accumsan tortor posuere ac ut consequat.

Reply
    • Harry Olson

Nec ultrices dui sapien eget mi. Ac odio tempor orci dapibus ultrices in. In massa tempor nec feugiat velit. Et pharetra pharetra massa massa ultricies mi quis hendrerit.

Reply